Orienteringslaget Trollelg

Utstyr

Her finner du en komplett utstyrsliste over alt som brukes av en orienteringsløper. I forhold til andre idretter krever orientering veldig lite utstyr. For nybegynnere holder det med et par joggesko, en EKT-brikke og et kompass. Etterhvert vil man kanskje supplere med disse tingene.

AndreasNMSprint
 1. EMIT EKT Tidtakingsbrikke

  EMIT_EKTv4For å løpe orienteringsløp må man ha en EKT-brikke. Det er denne som registrerer tiden man bruker mellom postene, og som et bevis på at man har vært på alle postene. I starten kan det være greit å låne en brikke av noen andre, men hvis man kommer til å løpe flere o-løp, kan det lønne seg å ha en egen.

  EKT-brikke kjøpes hos Thomas Mjølhus (913 05 194).
  Pris: 500,- Skoleelever/studenter: 250,-

  EKT-brikker kan også kjøpes på idrettsbutikken.no

  Hvis EKT-brikken dør i løpet av de to første årene, erstattes disse gratis av klubben.

 2. Kompass
  KompassEt av orienteringsløpernes beste verktøy er kompasset. Det finnes to typer kompass, platekompass og tommelkompass. Platekompass er mest brukt av turgåere i fjellterreng fordi det er enkelt å holde kursen over lange avstander. I orientering er det mest vanlig å bruke tommelkompass fordi det går raskere å ta kompasskurs.Det finnes flere modeller for tommelkompass, den som er avbildet er en utbredt modell blant eliten.
  Man kan kjøpe kompass enten på nasjonale løp i salgstelt, o-butikker som Offtrack eller på nett idrettsbutikken.no

 3. Sko
  Til sprintløp, altså løp som går i by og gater, går det ofte bra å løpe med et par lette joggesko. Består løypa av mye gress velger mange å løpe med litt grovere såle, feks Inov8.
  Til skogsløp lønner det seg oftest å løpe med sko som har små metalldubber under da dette gir bedre feste. Den største favoritten her er pr i dag VJ Bold.
  Hvis du ønsker å prøve deg litt på orientering, vil jeg anbefale å starte med et par gamle joggesko som du ikke er redd for å skitne ut.
 4. Løpstrøye
  Trollelg har egne trøyer som vi bruker til konkurranser.
 5. Løpsbukse
  Hvilken bukse du løper med velger du selv. Mange liker å løpe med 3/4 nylonbukse eller tights, og lange strømper.
 6. Overtrekksjakke
  Trollelg har en egen overtrekksjakke som vi bruker på løp og når vi trener.
 7. Overtrekksbukse
  En overtrekksbukse er grei å ha for å ha på før og etter løp. Du får kjøpt bukse av Trollelg, men en vanlig skibukse går også helt fint.
 8. O-sokker
  Hvis man løper med 3/4 bukse, er det greit å dekke til leggene med noe. Slike lange strømper ligner litt på fotballstrømper, men er ofte litt tynnere for å ikke trekke til seg for mye vann og bli tunge. O-strømper får man kjøpt på diverse utsalg på løp, eller på Offtrack
 9. Postbeskrivelsesholder
  På løp får man ofte utdelt en postbeskrivelse som forteller litt mer om hvor posten ligger, og hvilken kode den skal ha. Dette står også på kartet, men mange synes det er lettere å ha beskrivelsen i en holder på armen. Disse får du kjøpt på diverse utsalg på løp, eller på Offtrack
 10. GPS/puls-klokke
  Bruken av GPS klokker har tatt av i løpet av de siste årene i orientering. Disse klokkene logger hvor man har løpt, slik at man kan laste opp ruten sin på et kart. Som du ser i høyre marg på denne siden har flere av våre medlemmer lastet opp sine veivalg. Vi vil gjerne ha flere!
 11. Sportstape
  Det kan være vanskelig å hindre at skolissene går opp gjennom et langt o-løp. Mange løser dette ved å teipe lissene etter man har knyttet dem. Ellers brukes sportstape som støtte hvis man har tråkker over, eller andre skader. Sportstape er veldig kjekt å ha!
 12. emiTag
  emiTag har kommet i løpet av de siste årene, og er nå blitt obligatorisk på Norgescup-løp. Hvis du ikke har egen, får du leie mot et lite gebyr. Har du tenkt å løpe norgescup lønner det seg altså å kjøpe seg egen. (Disse brukes ofte i andre idretter som langrenn osv. så hvis du har en fra før, bruk denne!) emiTag kan kjøpes på Emit.no
 13. Startnummer
  Startnummer får man utdelt på løp som har dette. Disse ligger enten i lagsposen, eller henger på start.(Sjekk PM om dette) Disse festes med sikkerhetsnåler på løpstrøyen. Husk at det er ikke lov å brette bort evt. sponsorer på startnummeret.

One Comment

 1. Pingback: Utstyr | Orienteringslaget Trollelg